26 Ağustos 2010 Perşembe

Kürdan Kebabı




Kürdan Kebabı


Malzemeler (Küçük boy tepsi için);
2 adet patlıcan
3 - 4 adet küçük boy patlıcan
1 - 2 adet domates veya 5 - 10 adet çeri domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
300 gr kıyma
3/4 ay bardağı ince bulgur
1 - 2 yemek kaşığı su
Tuz, karabiber, kimyon


Salçalı sos;
2 yemek kaşığı salça
1 1/2 su bardağı sıcak su


Yapılışı;
Patlıcanları alacalı soyarak ince yuvarlaklar halinde doğrayın.Tuzlu su dolu bir kapta patlıcanları acısının çıkması için 20 - 25 dk. kadar bekletin.
Kıymayı yoğurabileceğiniz bir kaba alın. Bulguru ekleyin. Soğanı üzerine rendeleyin, baharatlarını, sarımsağı ve bir iki yemek kaşığı suyu ekleyerek yoğurup üstünü streçleyip buzdolabında 15 dk. kadar  beklemeye alın.Kıyma dinlenirken bulgurunuz şişer ve kıyma iç harcının tadını alır.
Patatesleri de halkalar halinde doğrayıp kızartın ve yemeği yapacağınız fırın tepsisine alın.Dinlenen kıymaya köfte şekli verip tekrar buzdolabına kaldırın.Bu arada patlıcanların suyunu sıkarak kızartmaya başlayın. Eğer kızartma yapmak istemiyorsanız teflon bir tavada biraz sıvı yağla rengi dönene dek pişirin.Ya da tost makinesine ince bir kat sıvı yağ sürerek(patlıcanların yapışmaması için) ızgara gibi pişirin. Ben patlıcanı böyle kullanmayı daha çok seviyorum. Hem yağ çekmiyor, hem de salata ve bazı hamur işlerinde daha hafif bir tadı oluyor.Hazırladığınız patlıcanları da patateslerin yanına alın.Köfteleri de tavada veya kızgın yağda hazırlayıp diğerlerinin yanına alın.Domatesleri doğrayın, dilerseniz bir de biber ekleyebilirsiniz.


Köfte + patates + patlıcan +  domates şeklinde dizin,kürdanla tutturarak sabitleyin.Daha dolgun durmasını istiyorsanız en alta bir tane daha patlıcan koyarak hazırlayabilirsiniz.Bütün malzemeleri bir kaba alıp beklettiğiniz için üzerine ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor.Bütün malzemeleri bir kaba alıp beklettiğiniz için birbirlerinin yağını alıyorlar ve üzerine ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor.2 yemek kaşığı salçayı sıcak suyla açıp hazırladığınız köftelerin üzerine dökün. 180 derecede kızarana dek pişirin.
Salata ve yoğurtla servis yapın.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder