17 Ocak 2013 Perşembe

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE



MALZEMELER:
Köftesi İçin;
500 gr. orta yağlı kıyma
1 adet yumurta
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı galeta unu
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı karbonat
Tuz,pulbiber,karabiber ve kimyon
Arzuya göre istenirse maydanoz
Sosu İçin;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kekik
Tuz
Döşemek İçin;
3-4 adet orta boy patates
1 çorba kasesi bezelye
2-3 adet domates
7-8 adet sivribiber yada çarliston
Kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI:
Öncelikle köftelerimizi yapalım: Derin bir karıştırma kabına kıyma rendelenmiş soğan ve sarımsak,yumurta,birer kaşık sıvıyağ,süt ve suyu alıp,karıştırarak iyice birbirine yedirin.Galeta unu,karbonat,tuz, ve baharatları ekleyip,kıvam alana kadar yoğurun.Güzel köfteler için iyice yoğurmak çok önemli..Köfte harcını 10-15 dk. buzdolabında dinlendirin köfte şekli vererek ve bir tabağa dizin.
Patatesleri soyun,yıkayın ve ister elma dilimi isterseniz iri kızartmalık olarak hazırlayın.Bol kızgın yağda önce patatesleri kızartın ve pişirme tepsisine alıp,yayın.Sonra köfteleri kızartın ve patateslerin üzerine döşeyin.Tüm bu malzemenin üzerine bezelyeleri döşeyin.
Domatesleri ve biberleri iri dilimleyin ve onlarıda  üzerine ara ara yayın.
Sos için; geniş bir kaba salçaları,kekik ve biraz tuzu alıp,karıştırın.Üzerine sıcak su koyup,sosu karıştırın.Hazırlanan sosu tepsiye dökün.Sostaki su miktarı tepsideki köfte ve sebzelerin üzerlerini geçecek kadar olmalıdır.
Sebzeli köfteleri fırına verin ve 200 dr.  köfteler kızarıp,sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkınca sıcak sıcak, yanında pilav ve salata eşliğinde servis edin.
AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder