16 Aralık 2010 Perşembe

AŞURE

Aşurenin tadı ve malzemesi, pişirenin tercihlerine göre değişiyor. Şeker ölçüsü ve sululuğu, beğeniyi en fazla belirleyen özelliklerden.Osmanlı Mutfağı"ndan aldığım bu tarifi beğenilerime göre uyarladım. Hatta bir adım öteye gidip kuru yaban mersini bile ekledim.
Malzemeler:
200 gr aşurelik buğday,
3,5 litre su,
100 gr nohut,
100 gr küçük kuru fasulye,
100 gr pirinç,
500 gr toz şeker,
100 gr kuru kayısı,
150 gr kuru incir,
100 gr tatlı badem,
100 gr kuru üzüm,
50 gr kuş üzümü,
50 gr çam fıstığı,
1 çay kaşığı tuz,
Süslemek için
Nar taneleri,
Fındık,
Ceviz,
Kuş üzümü,
Çam fıstığı,
Tarçın

Yapılışı:
Buğday, nohut ve fasulyeyi geceden ıslatın. Aşure günü yaza denk geliyorsa su içindeki bakliyatlarınızı dışarda bırakmayın, buzdolabına koyun. Aksi halde ekşir.

Sabah buğdayı, ıslattığınız suyla birlikte olduça derin bir tencereye koyun ve 3,5 litre suyu ekleyin. Orta ateşte 40 dakika kadar pişirin, sonra içine pirinçleri de ekleyin. 15 dakika daha ateşte bırakın, arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Buğday ve pirinçler yumuşayınca ateşi söndürün.

Bu arada fasulye ve nohutları da ayrı tencerelere koyun. Üzerlerine soğuk su döküp pişirin, fazla yumuşatmadan ateşten alın. Çünkü tüm malzemeler bir araya geldiğinde bir süre daha pişmeye devam edecekler. Bakliyatları sıcak su içinde bekletin, hemen suyu süzerseniz çatlarlar ve şekilleri bozulur. Nohutlar soğuduğunda kabuklarını çıkarın ve kullanmaya hazır hale getirin.

Kuru incir ve kayısıları ılık suda biraz yumuşatıp küçük küçük doğrayın. Kuru üzüm ve kuş üzümlerini temizleyip yıkayın. Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. 

İyice pişip çatlayan buğday ve pirinçten bir kepçe alıp robottan geçirin, tencereye tekrar ekleyip karıştırın. Tuzu katın bir taşım kaynatın. Sonra şekeri ve bakliyatları ekleyip arada karıştırarak 10-15 dakika pişirin.

Kuru üzümleri, kayısıları, incirleri, badem ile fıstıkları katın ve üzümler şişinceye kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin. Ateşi kapatın, arada karıştırarak tencerede yaklaşık yarım saat dinlendirin. Sonra kaselere boşaltıp soğumasını bekleyin. Üzerlerine tarçın serpin. Dövülmüş ceviz, fındık, çam fıstığı ve nar ile süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder