Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 su bardağı su
- 1/2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 orta boy kuru soğan
- Yarım bağ maydanoz
- 5 dal yeşil soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı margarin veya dolu dolu 2 yemek kaşığı margarin
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı biber salçası ( isteğe bağlı )
- 1 tatlı kaşığı köfte baharı ( isteğe bağlı )
1 - Mercimeği soğuk suyla iyice yıkayıp süzdükten sonra, bir tencereye koyun. Üstüne 2 su bardağı soğuk su ve 1/2 tatlı kaşığı tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra haşlamaay başlayın
2- Mercimek lapa kıvamına gelene kadar haşlamaya devam edin ( 20-25 dk ). Lapa kıvamındayken üstüne bulguru katıp karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağı söndürün ve demlenmeye bırakın ( 20-25 dk )
3- Bu arada soğan küçük küp şeklinde doğranarak bir tavaya konulur. Üstüne margarin ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra içine salça ve pul biber eklenir ve 2-3 dk. karıştırıldıktan sonra ocak kapatılır.
4- Demlemeye bıraktığımız mercimekler ve soğanlar bir tepsiye boşaltılır. Bu karışıma karabiber, kimyon ve kalan tuz eklenerek ( istenirse köfte baharı ) yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra ( 5 dk ) ince ince doğranmış yeşil soğan ve maydanozları ekleyip yine yoğurulur. 1-2 dk’da bu şekilde yoğurulduktan sonra elinizle şekil vererek altına kıvırcık marul koyduğunuz, tabakta servis edilir. Yanına limon, domates,biber ve salatalık ekleyebilirsiniz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder