Benim gibi koyu bir mutfak ve tatlıseverseniz eğer ve aşure yapmaya karar verdiyseniz tarif size göre.
Aşure için gerekli malzemeler
- yarım kg. buğday ( aşure ve keşkek için)
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kurufasulye
- 1 çay bardağı pirinç
- 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
- 50 gr. kuş üzümü
- 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
- dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
- 1 kg. toz şeker
- Aşureyi başlamadan önce geceden olabilir.Büyük bir tencereye 9-10 saat öncesinden büyük bir tencereye alıp içerisini su ile doldurarak bir taşım kaynatın.
- Daha sonra nohut ve kurufasulyeyi bir tencereye koyarak bir tencereye alıp tekrar buğdaydaki işlemi tekrarlayınız.
- her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 9-10 saat dinlendirin.
- 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
- buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
- hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
- aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
- aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin. not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder